WEBINAR | Overgang fra lineære strekkoder til 2D koder

En gamechanger for å få ned matsvinnet.

Dato: Onsdag 7. juni
Tid: 11:00-12:00
Sted: TEAMS NETTSEMINAR
Live fra Kjøttbyen

Terje Menkerud fra GS1 Norge kommer for å fortelle om 2D-koder. Han snakker om hvordan du kan løse alle dine informasjonsbehov i en og samme kode, hva som kreves og hvilke muligheter dette gir.

Kameleon Solutions er vår partner på dette området og vil presentere hvordan de kan bistå med overgangen fra strekkoder til 2D koder. Til webinaret kommer daglig leder Trond Olav Eek, og teknisk sjef Roberto Salice.

Det vil bli muligheter til å stille spørsmål

MELD DEG PÅ HER

2D koder – Gamechanger for å få ned matsvinnet

Med matsvinn og matsikkerhet høyt på agendaen foregår det nå en overgang fra den tradisjonelle strekkoden til 2D-koder. Den klassiske lineære strekkoden inneholder kun produktets GTIN, og er for en del bruksområder ikke lenger tilstrekkelig for å imøtekomme morgendagens krav og ønsker om informasjon fra både forbrukere og myndigheter. Med 2D-koder kan produsenter legge mer informasjon inn i strekkoden på emballasjen. 2D-koder har en mye høyere kapasitet til å bære informasjon og aktører i forsyningskjeden vil kunne lese informasjonen gjennom å tilpasse sine systemer. Ambisjonen er at 2D-koder vil være implementert og lesbart i alle butikker ved utgangen av 2027, men flere er allerede i gang.

Norgesgruppen har byttet ut alle sine skannere og startet utrullingen av 2D-koder på egne merkevarer – hvor kjøttkategorien er først ut.

De finnes nå på 50 ulike produkter i butikkene. Målet deres er å kaste minst mulig, og særlig ikke kjøtt. Ved innføring av 2D koder slipper man manuelle datorunder i butikk, noe som igjen reduserer matsvinnet da man automatisk kan redusere pris på varer som nærmer seg holdbarhetsdato. For leverandørene innebærer dette endringer i merkingen av produkt i produksjon og 2D-koder må implementeres i merkingen av f-pak.

Terje Menkerud er seniorrådgiver i datafangst hos GS1 Norway. GS1 Norway er en del av en internasjonal standardiseringsorganisasjon som jobber med løsninger for effektiv samhandling bl.a. innen varehandel, sporbarhet og logistikk. Han har jobbet i GS1 Norway i 12 år, men har jobbet med GS1 systemet siden 1985 og har lang erfaring med implementasjon og bruk av strekkoder. De siste årene har han jobbet både nasjonalt og internasjonalt med å se på mulighetsrommet for utvidet innhold i strekkodene med fokus på bærekraft og sirkulærøkonomi.

Kameleon solutions er spesialister på merking og sporing og har siden oppstarten i 1999 hjulpet bedrifter med å automatisere sine produksjonsprosesser. Kameleon tilbyr avanserte og driftssikre løsninger innen merking og sporing, produksjonsstyring, etiketter og etikettsystemer og robotisering. De samarbeider tett med GS1 på innføring av 2D koder hos sine kunder.